Henting av bisverm

Når biene føler det er for trangt i bikuben eller det er på tide å fornye dronningen så bestemmer de seg for og sverme. Dette er noe de bestemmer seg for i felleskap, pga f.eks svekket feromoner fra dronningen. At dronningen avgir mindre dronning duft kan ha flere grunner. Den mest naturlige grunne er at dronningen begynner å bli gammel og derfor legger færre egg enn da hun var yngre, en dronning kan leve opptil fem år. Men svekket dronning duft kan også oppstå om det er en lenger periode med regn. Når det regner så kommer ikke biene inn med blomsternektar og pollen, dette fører til at dronningen legger færre egg, når dronningen legger færre egg så blir det mindre dronning duft og biene tror dronningen er gammel og må byttes ut. Da starter biene og bygge flere dronningceller som oftest i ytterkantene på rammene i bikuben. Det kan for være 10-20 celler fordelt i en bikube. I disse cellene så får de da dronningen til og legge egg. Når larven klekker så forer biene dronningen med dronninggele, dronninggele er ett veldig proteinrikt for som fører til at larven utvikler seg til dronning istedenfor arbeiderbie. Når larven har vokst seg stor så forsegler biene cellen som dronningen er i. Når dronningen er ferdig utviklet så gnager hun seg ut fra cellen, men rett før en ny dronning kryper ut av cellen sin så samler halvparten av biene seg i kuben og tvinger med seg sin gamle dronning ut av bikuben. I dagene før de flyr ut av kuben så slanker de dronningen sin slik at hun kan fly, hun får rett og slett mindre mat og blir trimmet rundt på rammene i kuben for og gå ned i vekt.

Når biene strømmer ut av bikuben i full fart så kaller vi det for at biene svermer. Biene svermer raskt ut av kuben og slår seg som regel ned i nærheten ofte bare noen meter til 100 meter fra bikuben. Dette kan være en grein eller stein egentlig hva som helst bare ikke så høyt oppe. Her samler biene seg i en tett klump å speiderbiene flyr ut for og finne en passende ny bolig. Speiderbiene leter da etter f.eks ett hult tre men det kan også være en husvegg de klarer å komme inn i. Når speiderbiene kommer tilbake så forteller de om hvor egnet det nye hjemmet er, de danser da på svermen slik at de andre biene skal bli like interessert i den nye plassen. Dette gjør flere speiderbier som kommer tilbake når biene blir enige om hvor de skal bo så tar svermen av og de kan da fly ett godt stykket før de kommer frem til sitt nye hjem.

Det beste er å fange svermen før den flyr av gårde til sitt nye hjem som kan være flere kilometer vekk å både høyt oppe og vanskelig og komme til.

Når jeg henter en sverm så prøver jeg å få flest mulig av biene inn i bikuben jeg har med. Om jeg får dronningen i kassa så følger resten av biene med. Da marsjerer de inn helt av seg selv. Hvis jeg ikke får med dronningen så kan biene komme allikevel om de finner ut av bikuben er ett nytt passende hjem. Om jeg er riktig uheldig så liker ikke biene det nye hjemmet og flyr av gårde.

Under så kan dere se bilder og film av svermen jeg hentet på Gimsøy ungdomsskole i Skien lørdag 8 mai 2021

Biene har her bestemt seg for å flytte inn i bikuben min.
Nå krabber de siste biene inn i kuben og jeg kan snart tette igjen åpningen og plassere den på sin nye plass.