Røring av nyslynget honning

All honning er flytende når den kommer rett fra bikuben, men det meste av norsk honning vil krystallisere til store krystaller om en ikke rører honningen. Dette kommer av det høye glukose innholdet i nektaren biene henter i norske planter. Så om det er mye fruktose i honningen vil den holde seg lenge flytende. For å få kontroll på krystalliserings prosessen så rører jeg honningen 2 ganger pr døgn, morgen og kveld. Jeg slår da istykker krystallene som dannes og det dannes mindre krystaller. Tilslutt er all honningen fin-krystallisert og jeg kan trygt ha den på glass. Honningen vil da oppleves silkemyk i munn og ha en smør-bar konsistens som ikke flyter så lett utover. Men hvor lang tid denne prosessen tar er vanskelig og vite om en ikke er 100% sikker på hvem blomster/panter biene har hentet nektar fra. Høyt fruktose innhold vil gjøre honningen flytende lenge og høyt glukose innhold vil føre til en rask krystallisering. Det er først og fremst klokkelyng i Norge som gir en flytende honning som holder seg flytende lenge.